MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Psychologie Kantoorhond Heading Big

Psychologie

5 Psychologische Redenen Waarom Elk Kantoor een Hond Nodig Heeft

Bij Unravel kwispelt sinds kort het kantoorhondje Toby elke dag vrolijk door ons kantoor. Het beestje is officieel van Emily, maar we kunnen rustig stellen dat Toby al onze harten veroverd heeft.

Niet alleen Unravel heeft een kantoorhond rondlopen; steeds meer organisaties staan het toe dat medewerkers hun huisdier naar kantoor meenemen. En laten we maar direct met de deur in huis vallen: ook jouw kantoor heeft een hond nodig. Dat baseren we niet op onderbuik maar – zoals altijd – op wetenschappelijk onderzoek.

Want hoewel we ons er voor de komst van Toby niet van bewust waren, blijkt er in de psychologische literatuur verrassend veel onderzoek te zijn gedaan naar de effecten van een hond op het werk. In dit blog doen we de 5 meest verrassende vondsten op een rij.

1. Mensen ervaren meer werkplezier – en ze worden productiever

Het is in de eerste instantie moeilijk te geloven dat mensen efficiënter gaan werken in de aanwezigheid van een kantoorhond. De aandacht die het hondje opeist lijkt immers in directe competitie met focus op de to-do list. De eerste paar weken is dit ook absoluut het geval, maar zodra de grootste nieuwigheid ervan af is blijkt het hondje juist onze productiviteit te verhogen (Wagner & Pina e Cunha, 2021).

De aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer verhoogt werktevredenheid en waardering voor de werkgever, wat resulteert in een hogere mate van efficiëntie. Om als organisatie deze productiviteitsverhogende voordelen te benutten, is het echter wel van belang dat de organisatiecultuur goed aansluit op de aanwezigheid van een hondje, zo bepleiten de onderzoekers. Moderne en platte organisaties vormen een betere omgeving voor de kantoorhond, terwijl traditionele hiërarchische organisaties nog niet klaar zijn voor een huisdier over de vloer. Want als het aan de hond ligt, is iedereen gelijk.

Toby kantoorhond

2. Mensen gaan beter samenwerken

Een kantoorhond heeft niet enkel invloed op de individuele medewerker, maar ook op het functioneren van groepen. Colarelli en collega’s (2017) ontdekten dat teams die vergezeld waren door een hond stelselmatig beter samenwerken dan teams zonder trouwe viervoeter aan hun zijde.

De reden schuilt volgens de onderzoekers in de impact van een hond op onze emotionele baseline. De aanwezigheid van een hond stemt ons allemaal een tikkeltje vrolijker, en juist dat blijkt een kettingreactie teweeg te brengen in prosociaal gedrag. Wanneer teamleden positief gehumeurd zijn, dan gedragen ze zich coöperatiever, voelen zich comfortabeler in de groep en nemen daardoor een actievere en enthousiastere positie in. Een klein beestje kan dus een groot verschil maken in de bouwstenen van effectief samenwerken.

3. No stress

Huisdieren vormen een natuurlijk medicijn tegen stress. Uit meerdere studies blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier meetbaar stress reduceert. Niet alleen op basis van wat men bewust aangeeft, maar ook op meerdere fysiologische metrics zoals verlaging van bloeddruk, minder fysieke activatie (gemeten met GSR, een methode die stress meet met huidgeleiding) en tevens verlaagde aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Saillant detail: huisdieren blijken hierin ook nog eens aanzienlijk effectiever dan onze menselijke vrienden en zelfs onze levenspartners (Polheber & Matchock, 2014).

Elke dierenliefhebber zal beamen dat een huisdier in huis al een goede investering is voor de mentale gezondheid. Echter, juist op de werkvloer, waar de stressniveaus gemakkelijk over de kook kunnen raken, is de aanstekelijke carpe diem levenshouding van een dier extra zinvol.

4. Minder absentie

Met de positieve effecten van een kantoorhond op werkplezier en stress is het niet verrassend dat het aantal ziekmeldingen erdoor afneemt. Werken wordt simpelweg leuker. Daarnaast is het mogelijk dat je immunologisch daadwerkelijk minder vaak ziek wordt. Het is namelijk een bekend gegeven dat huisdieren goed zijn voor je immuniteit tegen ziekteverwekkers. Na het aaien van een hond neemt de afgifte van secretory immunoglobulin A (IgA) binnen enkele seconden toe (Charnetiski et al., 2004), een stof die een belangrijke rol vervult in ons immuunsysteem.

5. Klanten en toekomstige collega’s vinden het bedrijf leuker

De aanwezigheid van een kantoorhond komt niet enkel de interne organisatie ten goede, maar verbetert ook de uitstraling naar de buitenwereld. Wanneer ons brein een oordeel velt over een persoon of organisatie, dan betrekken we daarin onbewust tal van cues. Zo vinden we aantrekkelijke mensen automatisch sympathieker, en beschouwen we Apple-gebruikers gemiddeld als creatiever. Een hondje is ook zo’n cue, die de perceptie van de organisatie als vriendelijker en toegankelijker maakt.

Zet dierenwelzijn altijd voorop

In dit blog hebben we 5 psychologische voordelen op een rij gezet van de aanwezigheid van een kantoorhond. Echter, verreweg de belangrijkste afweging om te maken of een hond op kantoor verstandig is, is het beestje zelf.

Enkel wanneer de kantooromgeving tegemoet kan komen aan alle behoeften van het dier – iets wat lang niet in elk kantoor vanzelfsprekend is – is je organisatie er klaar voor. Dit weerspiegelt het advies van Foreman et al., (2017): een kantoorhond levert een hoop geluk, maar vereist een open houding en aanpassingsvermogen van de organisatie. Eerst de cultuur, dan pas de kluif.

Charnetski, C. J., Riggers, S., & Brennan, F. X. (2004). Effect of petting a dog on immune system function. Psychological Reports, 95(3_suppl), 1087-1091.

Colarelli, S. M., McDonald, A. M., Christensen, M. S., & Honts, C. (2017). A companion dog increases prosocial behavior in work groups. Anthrozoös, 30(1), 77-89.

Foreman, A. M., Glenn, M. K., Meade, B. J., & Wirth, O. (2017). Dogs in the workplace: A review of the benefits and potential challenges. International journal of environmental research and public health, 14(5), 498.

Polheber, J. P., & Matchock, R. L. (2014). The presence of a dog attenuates cortisol and heart rate in the Trier Social Stress Test compared to human friends. Journal of behavioral medicine, 37(5), 860-867.

Wagner, E., & Pina e Cunha, M. (2021). Dogs at the Workplace: A Multiple Case Study. Animals, 11(1), 89.

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: