Tom van Bommel

Tom van Bommel

Tom van Bommel is mede-eigenaar van Studio ST&T. Hij volgt continu de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent consumentengedrag – en de beïnvloeding daarvan. In zijn blogs deelt hij verrassende inzichten en spraakmakende toepassingen in marketing en reclame.

Een beetje humor in het leven kan geen kwaad, toch? Al helemaal als het aan de gemiddelde reclamemaker ligt, zo lijkt het. Bijna 1 op de 4 reclames gebruikt tegenwoordig namelijk humor. Maar is het gebruik van deze oeroude marketingtruc wel zo effectief als het lijkt?

Voorspellen hersenscans of hersengolven welke reclames effectief zijn en welke niet? Vertellen onze neuronen het verhaal van welke reclameboodschappen merken onweerstaanbaar maken – zonder dat we dat zelf doorhebben? En zijn onderzoeksmethoden zoals EEG en fMRI het ultieme wapen van de reclamemaker in de 21e eeuw?

We kennen allemaal de verhalen van de zogenaamde ‘lovebrands’. Merken zoals Apple en Harley Davidson, die op magische wijze aanzienlijk meer loyaliteit weten te kweken dan hun concurrenten. Of niche-merken met een kleine maar betrekkelijk loyale groep fanatieke kopers.

Maar is dat wel zo? Is merkloyaliteit werkelijk zo verschillend per merk?

Als museumwinkel is er veel aan gelegen je omzet te maximaliseren. Een niet te versmaden deel van de museumopbrengsten wordt namelijk gevormd door het cadeauwinkeltje aan het eind van de tour.

De verkoopoptimalisatie van een museumwinkel steekt echter behoorlijk anders in elkaar dan die van de standaard retail. Want waar klanten van een supermarkt, kledingwinkel of parfumerie vaak met een bepaald doel en koopintentie de winkel binnenstappen, wordt een museumwinkel vaak gezien als een plotseling zijstapje tijdens een cultureel dagje uit.

Marketing voor een cosmetische kliniek. Hoe doe je dat?

Producten met een overtuigende tekst verkopen meer. Simpel. De verkooptekst is niet zomaar simpele vulling van je productpagina – iets wat je als achterafje van je webshop even neerpent. Nee, verkooptekst is je krachtigste saleswapen.

Peins je over de ultieme positionering voor jouw merk? Goed bezig! Dan heb je alvast de eerste stap gezet naar een succesvol merk.

Een ijzersterke merkpositionering is namelijk onmisbaar om een product of dienst te laten beklijven bij de doelgroep. Maar van elke tien merkposities, slagen er negen niet in om überhaupt tot de consument door te dringen.

Je winkelverkoop stimuleren lijkt lastig en kostbaar. Maar met een vleugje psychologie valt het reuze mee. Als je de aansturing van menselijk gedrag begrijpt, kun je met kleine veranderingen grote verschillen maken.

In dit blog lees je 5 direct toepasbare tips om de verkoop van je winkel te stimuleren.

Tijd voor een persoonlijke ontboezeming: ik was lange tijd kind aan huis bij de Utrechtse New York Pizza. Mijn excuus? Ik woon er letterlijk tegenover. En tja, na een lange dag ST&T is zo’n makkelijke afhaalhap natuurlijk wel erg verleidelijk.

Vele jaren genoot ik van een hapje New Yorkse heerlijkheid. Totdat er onlangs iets veranderende. Sindsdien kom er er eigenlijk niet meer. Sterker nog, ik loop met een fijne boog om mijn ooit zo geliefde filiaal heen.

Was ik pizza-moe? Klom ik omhoog op de culinaire ladder? Betrof het een noodgedwongen doktersadvies? Niks van dat alles. Achter mijn pizza-intermezzo blijkt een hardnekkig psychologisch fenomeen schuil te gaan – eentje die de New York Pizza restaurants zomaar eens talloze potentiële klanten kost.

Een merknaam verzinnen is een moeizaam en tijdrovend proces. Dat weet iedereen die al eens aan de wieg heeft gestaan van een gloednieuw product. Met slechts een handjevol letters moet je iets in elkaar knutselen dat niet alleen past bij je product of dienst, maar ook goed blijft hangen en een beetje vlot van de tong rolt.

Tot zover niks nieuws onder de zon. Maar consumentenpsychologen hebben nog een extra voorwaarde voor een effectieve merknaam ontdekt. En geloof me: het is er eentje waarvan zelfs de door de wol geverfde brandingspecialisten nog opkijken. Een passende merknaam herken je niet alleen aan hoe makkelijk het van de tong rolt, maar op welke manier het van de tong rolt. De klank. In dat geluid schuilt namelijk meer betekenis dan je zou denken.

Pagina 1 van 2

Mail ons

info@studiostt.nl

Volg ons

Bel ons

030 22 70 410

Bezoek ons

Burgemeester Reigerstraat 78
3581 KW Utrecht